ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΑ: Άργος, Αργολίδας. Τηλ. 6907 216 729 | Νίκαια, Λάρισας. Τηλ. 6947 737 774

Μέλι η ζάχαρη ?

H ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για πληθώρα παρενεργειών στον άνθρωπο.


Υπάρχουν δεκάδες βιβλία γραμμένα για το μέλι, που εξυμνούν το θαυμάσιο αυτό προϊόν της φύσης. Για το μέλι δεν έχει γραφτεί τίποτα εναντίον. Αντίθετα η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για πληθώρα παρενεργειών στον άνθρωπο. Το υψηλό επίπεδο χοληστερίνης, οι πονοκέφαλοι, η κούραση, η ερεθιστικότητα, η δυσκοιλιότητα αποδίδονται κατά ένα μεγάλο μέρος στη ζάχαρη.

Η ζάχαρη είναι ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν, αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας. Η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο, Αφαιρώντας τη ζάχαρη από τη διατροφή μας απομακρύνουμε μία σημαντική πηγή ενέργειας από τα καρκινικά κύτταρα. Ακόμα και τα υποκατάστατα ζάχαρης (ζαχαρίνες) που παράγονται από ασπαρτάμη, που είναι βλαβερά. Αντίθετα το μέλι είναι ένα φυσικό, βιολογικό προϊόν κατευθείαν από τη φύση και δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία.Περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιον τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να το φτιάξει τεχνητά, παρά τη γνωστή σύνθεση.


Το μειονέκτημα της ζάχαρης είναι ότι για τη διάσπασή της ο οργανισμός "τραβάει" βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από την "αποθήκη" του, με αποτέλεσμα η αλόγιστη χρήση της, να εξασθενεί τον οργανισμό. Επιπλέον 100g ζάχαρης έχουν 400 θερμίδες ενώ 100g μέλι μόλις 300. (Το μέλι πέρλα–ελάτου έχει ακόμα λιγότερες).
Η κοινή ζάχαρη περιέχει κατά 99,5% τον δισακχαρίτη σακχαρόζη χωρίς άλλο ίχνος στοιχείων (εκτός από λίγο ασβέστιο). Αντίθετα το μέλι περιέχει τα απλά και άμεσα αφομοιώσιμα σάκχαρα φρουκτόζη και γλυκόζη, σε ποσοστό 70% (εκτός από τη πέρλα ελάτου που έχει μόνο 35%). Επίσης περιέχει πρωτεΐνες, αμινοξέα, αντιοξειδωτικές – αντιγηραντικές ουσίες, ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα (κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, πυρίτιο, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο, χρώμιο, ιώδιο, βόριο), βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12, C, D, E και το σπουδαιότερο του μελιού που είναι τα ένζυμα, τα οποία βοηθούν να λειτουργεί σωστά ο ανθρώπινος οργανισμός.
Συνιστάται δε μετά από μεγάλη κατανάλωση κοινής ζάχαρης να καταναλώνεται μια κουταλιά μελιού. Ο φώσφορος που περιέχει το μέλι θα βοηθήσει τον οργανισμό να διασπάσει τη ζάχαρη.


Γράφει ο Γιώργος Βαλκάνος
Βιβλιογραφία
1 "Μέλι στη ζωή μας", Μυρσίνη Λαμπράκη, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
2 Walter Reed Army Medical Center.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΑ

Άργος, Αργολίδας.
Τηλ. 6907 216 729

Νίκαια, Λάρισας.
Τηλ. 6947 737 774