ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΑ: Άργος, Αργολίδας. Τηλ. 6907 216 729 | Νίκαια, Λάρισας. Τηλ. 6947 737 774

Τo Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης έγινε Π.Ο.Π.

Σε ισχύ είναι πλέον η κατοχύρωση του “Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης” ως Προστατευόμενου Ονόματος Προέλευσης – Η δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα τρης Ευρωπαικής Ένωσης – Ποιές είναι οι προδιαγραφές
Τo «Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης» (Pefkothymaromelo Kritis), μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και την δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Ευρωπαικής Ένωσης, συγκαταλέγεται στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ).


Το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης αποτελεί φυσική ανάμιξη θυμαρίσιου μελιού με πευκόμελο, παράγεται στη Κρήτη και προκύπτει από την ιδιαίτερη διαχείριση των μελισσιών ή και τη συνύπαρξη όψιμα ανθισμένων θυμαριών με τις μελιτοεκκρίσεις που προέρχονται από το έντομο Marchalina hellenica L το οποίο παρασιτεί κυρίως στην τραχεία (Pinus brutia Ten) και χαλέπιο πεύκη (Pinus halepensis Mill).
Η φυσική ανάμιξη δασόμελου (πευκόμελου) με θυμάρι δημιουργεί μια ξεχωριστή κατηγορία μελιού, ένα ιδιότυπο προϊόν, το οποίο συνδυάζει την ήπια γεύση του πευκόμελου με το έντονο αρωματικό προφίλ του θυμαριού και χαρακτηρίζεται από την παρουσία των κρητικών φυτών.
Οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής
Ολόκληρη η Κρήτη με τους Νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων.
Συσκευασία
Στην ετικέτα του προϊόντος παράλληλα με τις απαιτήσεις της Ενωσιακής και Εθνικής Νομοθεσίας, θα υπάρχει και ειδικό σήμα το οποίο θα διανέμεται μέσω των συλλόγων και συνεταιρισμών που αναγράφονται στην αίτηση καταχώρησης καθώς επίσης και κωδικός αριθμός που θα χαρακτηρίζει κάθε μελισσοκόμο παραγωγό (εδάφιο 4). Στο σήμα θα φαίνονται οι μέλισσες των Μαλίων οι οποίες περιβάλλονται από αστέρια και την ένδειξη «ΠΕΥΚΟΘΥΜΑΡΟΜΕΛΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΠ».
Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της ΕΕ

http://rethemnosnews.gr

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΑ

Άργος, Αργολίδας.
Τηλ. 6907 216 729

Νίκαια, Λάρισας.
Τηλ. 6947 737 774