Τι χρειαζόμαστε:
Πώς το κάνουμε:
- 3 1/2 φλ. κοσκινισμένο αλεύρι
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 ½ φλ. ξηροί καρποί, καρύδια ή αμύγδαλα
- 4 αυγά
- 3/4 φλ. ζάχαρη
- 4 κ.γ. φυτικό λάδι
- 2 φλ. σκούρο μέλι
- ½ φλ. βρασμένος καφές
Προαιρετικά:
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/8 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
- 1/2 κ.γ. τζίντζερ
Πώς το κάνουμε:
- Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και το τζίντζερ (τα μπαχαρικά εξαρτώνται από τις προτιμήσεις σας).
- Χτυπήστε τα αυγά, προσθέτοντας σταδιακά τη ζάχαρη.
- Χτυπήστε μέχρι να πήξει και να ανοίξει σε χρώμα.
- Προσθέστε χτυπώντας το λάδι, το μέλι και τον καφέ. Προσθέστε ανακατεύοντας το μίγμα από αλεύρι και τους ξηρούς καρπούς.
- Λαδώστε ένα ταψί 27x40x10 εκατοστά και επενδύστε το με αλουμινόχαρτο. Για μικρότερα κέικ, χρησιμοποιήστε δύο φόρμες ψωμιού 22 εκατοστών.
- Ρίξτε το μίγμα στο ταψί(α). Ψήστε στους 325 βαθμούς F (170 βαθμούς C) για 1-1/4 ώρες για το μεγάλο κέικ και 50 λεπτά για τα δύο μικρότερα ή μέχρι ροδίσουν και να βγαίνει καθαρό το πιρούνι. Αφήστε να κρυώσει πριν το βγάλετε από το ταψί.