ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΑ: Άργος, Αργολίδας. Τηλ. 6907 216 729 | Νίκαια, Λάρισας. Τηλ. 6947 737 774

Μέλι & Κανέλα

 Γευστικός συνδυασμός με πολλαπλά οφέλη

Το μέλι και η κανέλα είναι δύο φυσικά συστατικά με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι το καθένας ξεχωριστά έχει κάποια φαρμακευτική χρήση, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι όταν συνδυάζονται αυτά τα δύο, μπορούν να θεραπεύσουν σχεδόν τα πάντα.

Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό στο μαγείρεμα που μπορεί επίσης να ληφθεί ως συμπλήρωμα. 

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι: 

Κανέλα Cassia: Επίσης γνωστή ως κινεζική κανέλα. Αυτή η ποικιλία είναι ο πιο δημοφιλής τύπος στα σούπερ μάρκετ. Είναι λιγότερο ακριβή, χαμηλότερης ποιότητας από την κανέλα της Κεϋλάνης και μπορεί να έχει πιθανές παρενέργειες.

Κανέλα Κεϋλάνης: Αυτός ο τύπος είναι γνωστός ως «πραγματική κανέλα». Είναι πολύ πιο δύσκολο να τη βρεις και έχει ελαφρώς πιο γλυκιά γεύση. Τα οφέλη της κανέλας για την υγεία συνδέονται με τις δραστικές ενώσεις του αιθέριου ελαίου της. Η πιο καλά μελετημένη ένωση κανέλας είναι η κανελαλδεΰδη που δίνει την πικάντικη γεύση και το ιδιαίτερο άρωμά της.

kanelaImage by Steve Buissinne from Pixabay

Μέλι 

Εκτός από την υγιεινή εναλλακτική λύση της ζάχαρης, το μέλι έχει πολλές φαρμακευτικές χρήσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλοι οι τύποι ίδιοι. Τα περισσότερα από τα οφέλη του μελιού σχετίζονται με δραστικές ενώσεις που συγκεντρώνονται περισσότερο σε υψηλής ποιότητας, μη φιλτραρισμένο μέλι.

"Αν το μέλι και η κανέλα μπορούν από μόνα τους να βοηθήσουν, τότε ο συνδυασμός τους πρέπει να έχει ακόμη πιο ισχυρό αποτέλεσμα."

ΜέλιImage by Gasfull from Pixabay

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα οφέλη για την υγεία του μελιού και της κανέλας είναι παρόμοια στους ακόλουθους τομείς:

- Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων: Ένα μείγμα μελιού και κανέλας έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αρκετών από τους παράγοντες κινδύνου. Αυτοί περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Αν και δεν έχουν μελετηθεί μαζί, η κανέλα και το μέλι ξεχωριστά προκαλούν μέτριες μειώσεις στην αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, και τα δύο τρόφιμα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη για την καρδιά. Τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης βελτιώνουν τη ροή του αίματος στην καρδιά και αποτρέπουν τους θρόμβους, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το μέλι και η κανέλα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων επειδή και τα δύο μειώνουν τη φλεγμονή.

- Βοηθούν στην επούλωση των πληγών: Τόσο το μέλι όσο και η κανέλα έχουν καλά τεκμηριωμένες θεραπευτικές ιδιότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία λοιμώξεων του δέρματος όταν το μείγμα εφαρμόζεται τοπικά. Το μέλι και η κανέλα έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τα βακτηρίδια και να μειώνουν τη φλεγμονή, δύο ιδιότητες που είναι πολύ σημαντικές όταν πρόκειται για την επούλωση του δέρματος. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, το μέλι χρησιμοποιείται επιτυχώς ως θεραπεία εγκαυμάτων. Μπορεί επίσης να θεραπεύσει τα έλκη των ποδιών που σχετίζονται με τον διαβήτη. Η κανέλα μπορεί να προσφέρει μερικά επιπλέον οφέλη στην επούλωση πληγών, χάρη στις ισχυρές αντιβακτηριακές της ιδιότητες. Τα έλκη των ποδιών που σχετίζονται με τον διαβήτη έχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

- Βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη: Η τακτική κατανάλωση κανέλας είναι καλή για τα άτομα με διαβήτη αλλά και την πρόληψη αυτού, καθώς πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κάνει τα κύτταρα πιο ευαίσθητα στην ορμόνη ινσουλίνη και βοηθά το σάκχαρο να μετακινηθεί από το αίμα στα κύτταρα. Το μέλι μπορεί να μειώσει την LDL (κακή) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σε άτομα με διαβήτη, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα HDL (καλή) χοληστερόλη. Ωστόσο, το μέλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, επομένως τα άτομα με διαβήτη πρέπει να το χρησιμοποιούν με μέτρο.

- Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Τόσο το μέλι όσο και η κανέλα είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φαινόλης, τα οποία έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά και η κανέλα είναι, επίσης, μια αντιοξειδωτική δύναμη. Σε σύγκριση με άλλα μπαχαρικά, η κανέλα κατατάσσεται στην κορυφή και, συνδυαστικά με το μέλι, μπορεί να σας δώσει μια ισχυρή δόση αντιοξειδωτικών.

Κείμενο από το online φαρμακείο pharmnet.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

melissoktima.gr. Από το Blogger.