Τα μελισσοκομικά προϊόντα στην ομορφιά

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές από την αρχαιότητα ακόμα, τότε που βασίλισσες όπως η Κλεοπάτρα, επέλεγαν να παίρνουν το μπάνιο τους μέσα σε μείγμα απο γάλα και μέλι, ένα ιδιαίτερα χαλαρωτικό και προπάντων ενυδατικό λουτρό.

Το μέλι σήμερα χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία και την παραγωγή καλλυντικών, σκευασμάτων ειδικών για το πρόσωπο και το σώμα για τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει τόσο στο σώμα, στο πρόσωπο όσο και στην ψυχή του ανθρώπου.
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το μέλι, χάρη στα διάφορα συστατικά του που περιέχει, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου, έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι μικροβιοκτόνο και αντισηπτικό. Εκτός αυτού έχει μαλακτικούς και ενυδατικούς παράγοντες πράγμα που το κάνει απαραίτητο συστατικό σε διαάφορες ενυδατικές και καταπραυντικές κρέμες, καθώς και για ιδιαίτερες θεραπευτικές συνεδρίες στο ινστιτούτο.

Παράγωγα του μελιού όπως είναι η γύρη, ο βασιλίκός πολτός, η propolis ακόμα και το κερί, είναι επίσης χρήσιμα στην αισθητική και κοσμετολογία.

Το κερί με την ιδιότητα του κρύου ή του ζεστού είναι απαραίτητο όργανο για την αποτρίχωση του σώματος και του προσώπου και το μέλι σε συνδυασμό με την ζάχαρη δημιουργούν ένα μείγμα, την λεγόμενη "χαλάουα" το οποίο επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της τριχοφυίας. Χάρη στους μαλακτικούς παράγοντες που είπαμε και πιο πάνω ότι περιέχονται στο μέλι, το δέρμα μετά την αποτρίχωση με κερί ή χαλάουα είναι ιδιαίτερα απαλό και χωρίς ερεθισμούς. Όσο καλύτερο είναι το μέλι και όσο πιο σωστά γίνει η παραγωγή του κεριού τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να δημιουργηθεί ερεθισμός στο δέρμα!

Ο Βασιλικός πολτός είναι μια ουσία εκκρινόμενη απο τις μέλισσες για να ταίσουν τη βασιλισσά τους. Πλούσιος σε συγκεκριμένα λιπαρά οξέα και βιταμιίνη Β, ο Βασιλικός πολτός προσφέρει μια ασύγκριτη πηγή ζωής σε ξηρά και κουρασμένα δέρματα. Συνήθως των συναντάμε στην αισθητική σε μορφή αμπούλας και χρησιμεύει σε θεραπείες που ώς σκοπό έχουν την ανάπλαση των ιστών των γηρασμένων ξηρών δερμάτων και για να φωτίσουμε μια θαμπή επιδερμίδα.

Η Propolis είναι μια ρητινώδης ουσία που συλέγεται απο μέλισσες για να σφραγίσουν ραγίσματα στην κυψέλη τους. Οι Έλληνες συνηθίζουν να το απλώνουν στις πληγές για να επιταχύνεται η ιασή τους. Χάρη στα φυσικά της φλαβονοειδή, η χρησιμοποιείται στα καλλυντικά για τις φλεβοτονικές και αγγειοσυσταλτικές της ιδιότητες της, για να αυξήσει την θεραπευτική ικανότητα του δέρματος, για να ολοκληρώσει την θεραπεία της ακμής. Η Propolis είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό και ένα ισχυρό βακτηρηδιοκτόνο. Εμποδίζει των βακτηριδίων που δημιουργούν σπυράκια και ατέλεις στα λιπαρά δέρματα.

Γράφει η Χ.Νάστα
πτυχιούχος ΤΕΙ αισθητικής και κοσμετολογίας.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΑ

Άργος, Αργολίδας.
Τηλ. 6942 942 547

Νίκαια, Λάρισας.
Τηλ. 6947 737 774


Εγγραφη Newsletter

FACEBOOK